dimecres, 6 d’agost del 2014

El nou decret de contractació de serveis sanitaris de CatSalut  

El nou model de compra hauria de portar la desitjada capacitat de compra de l’especialitzada a l’APS

@airuelal

Ahir dimarts 5 d’agost, el Govern va aprovar el decret pel qual es regula la contractació i prestació dels serveis sanitaris a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut). Aquest decret regula els encàrrecs de gestió dels serveis públics que s’han d’establir entre els centres del SISCAT (Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya) i el CatSalut, i els sistemes de contraprestació per la gestió d'aquests serveis públics.



Com és conegut la Llosc consagra el nostre model sanitari, amb la separació de la provisió del serveis sanitaris i de la financiació. Això fa que l’asseguradora pública, CatSalut, es doti d’un dels principals instruments de planificació del sistema, el contracte. Aquest instrument, és fonamental ja que al sector funciona allò de “díme cómo me pagas y te diré lo que hago”.
Em crida l’atenció que aquest decret s’hagi aprovat en el darrer Consell de Govern (tot just abans de vacances). De fet, el CTESC (Consell del Treball, Econòmic i Social de Catalunya) va lliurar el seu informe preceptiu el passat 19 de maig. Aquest informe es pot consultar a:  http://www.ctesc.cat/doc/doc_21272104_1.pdf
Per les informacions que m’han arribat, no ha estat fàcil l’acceptació per tot el sector del que representa aquest decret. I és que en els moments actuals, amb les retallades patides i amb un sector tan tensionat és normal la resistència al canvi i més de l’element més sensible, el contracte!
Es tracta de temes complexos, com va ser al seu moment el càlcul de la DMA (despesa màxima autoritzada) de Farmàcia, i aquí es pot pensar que amb els factors de modulació i correcció que s’apliquin són per justificar noves retallades.
Un altre factor important a tenir en compte és que els canvis necessiten un temps i probablement algun pilotatge per evitar que pugui generar distorsions o inequitats importants l’aplicació del nou model. Per tant, ara ens queda la lletra petita i veure la decisió i el coratge polític per la seva aplicació.
Aquest decret s’acull a les previsions del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, aprovat per Acord de Govern/13/2012 de 21 de febrer, que estableix que el sistema de contractació s’ha d’adaptar a les necessitats de la població, amb l’objectiu que estigui més enfocat als resultats de salut, així com una major integració dels serveis i nivells assistencials i que estimuli l’eficiència del conjunt del sistema.


                                               Dr. Josep Maria Padrosa, director CatSalut

En resposta a aquestes directrius, els canvis més substancials del nou model  són el reconeixement d’una part econòmica lligada a resultats i el canvi en l’atenció primària, que tindrà més capacitat d’adequar la derivació i resposta de l’atenció especialitzada. Veurem fins a quin punt el sistema es deixa liderar per l'APS (Atenció Primària de Salut) i fins a quin punt tota l'APS entoma el repte.
A part d’aquests dos grans canvis del model, el decret també presenta novetats a nivell intern de les diferents línies d’atenció (atenció hospitalària i especialitzada; atenció especialitzada familiar, comunitària i de salut pública en l’àmbit de l’atenció primària i atenció sociosanitària). En aquest sentit, el decret potencia alternatives a l’hospitalització convencional, una major utilització de les TIC o una major coordinació entre les diferents línies d’atenció.
Espero pel bé del model, que l’aplicació d’aquest nou decret sigui exitosa i assoleixi els objectius que pretén. Tots ho necessitem! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada